EXTRA GEZONDE LEVENSJAREN DOOR GEZOND TANDVLEES
Nieuw onderzoek geeft verrassende informatie over de sociale en economische impact van parodontitis
Meer investeren in het voorkomen van tandvleesontstekingen leidt tot een winst van gezonde levensjaren, wat toch iedereen wil?
Dit blijkt uit een onderzoek van The Economist in opdracht van de European Federation of Periodontology naar de maatschappelijke en economische gevolgen van parodontitis. Een gezondere bevolking levert niet alleen gezondheidswinst op, maar ook financieel voordeel. In Nederland vertegenwoordigt dit een waarde van 7,8 miljard euro over een periode van tien jaar.
Onderzoek breed uitgevoerd
Naast een breed scala van gezondheidsproblemen werd in het onderzoek gekeken naar de frequentie van tandvleesproblemen, de individuele gevolgen ervan, de mogelijkheden van preventie en de kosten van het wel of niet aanpakken van deze problemen.
Belangrijke rol voor leefstijl
Tandvleesontstekingen komen vaker voor bij ouderen. Parodontitis heeft niet alleen impact op mondgezondheid, maar ook op algemene gezondheid. Het ontstaan ervan hangt vaak samen met een verslechtering van de algehele gezondheid. Er is een verband tussen parodontitis en gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, diabetes en zelfs de ziekte van Alzheimer. Leefstijlfactoren, zoals roken en ongezonde voeding, spelen hierbij een cruciale rol.
Iedereen recht op toegang tot mondzorg
Om de verspreiding van parodontitis tegen te gaan, pleiten de onderzoekers voor een betere integratie van mondzorg in de algemene gezondheidszorg. Het bewustzijn hierover moet worden vergroot bij zowel patiënten als zorgverleners. Mensen met lagere inkomens hebben vaak minder toegang tot mondzorg en vinden het lastiger om een gezonde leefstijl te handhaven. Er moet daarom worden ingezet op betere toegankelijkheid van mondzorg, gerichte bewustwordingscampagnes en een verschuiving van behandeling naar preventie.
Wat te doen?
Uit het onderzoek blijkt dat het uitbannen van gingivitis in vijf van de zes onderzochte landen het meest effectief is voor het toevoegen van gezonde levensjaren. In Nederland staat de doelgerichte aanpak van parodontitis op de eerste plaats. Dit onderzoek benadrukt de missie van Tandarts.nl om bewustwording te creëren over de relatie tussen mond- en algehele gezondheid, patiënten te informeren en te motiveren om zelf de regie te nemen over hun mondgezondheid, mondzorg te integreren in de algemene gezondheidszorg en meer in te zetten op preventie.
Nu al meer preventie in Nederland
In Nederland wordt al meer nadruk gelegd op preventie in de mondzorg. Om dit verder te bevorderen, is een investering van 53 miljard euro over tien jaar nodig. Dit zal resulteren in een rendement van 7,8 miljard euro en een toename van gezonde levensjaren. Het is tijd om parodontitis serieus te nemen en te investeren in preventieve maatregelen.
Bron: The Economist en TandartsPraktijk
Voor meer informatie, lees het volledige rapport Time to take gum disease seriously: The societal and economic impact of periodontitis